KAHRAMANMARAŞ TİCARET BORSASI GIDA KONTROL LABORATUARI
Kahramanmaraş Ticaret Borsasının bünyesinde bulunan Gıda Kontrol Lab. içerisinde Hububat Analiz Laboratuarı , Aflatoxin Analiz Laboratuarı ve Pamuk Analiz Laboratuarı bulundurmaktadır. Borsamızın amacı üyelerine en iyi ve en modern cihazlarla kurulmuş gıda laboratuarında üretici ve çiftçinin ürünlerinin kalitesini iyileştirmek ve geliştirmeye katkıda bulunmaktır. Bu kapsamda kurulmuş olan laboratuarımızda
1. HUBUBAT ANALİZ LABORATUVARI:
Buğday: Nem, Hektolitre, Sıcaklık,Protein,Yağ, Kül, Gluten, Gluten İndeksi, Sedimentasyon, Gecikmeli Sedimentasyon
Un: Nem, Protein,Yağ, Kül, Granül, Gluten, Gluten İndeksi, Sedimentasyon, Gecikmeli Sedimentasyon
Hububatlarda: Hektolitre, Nem,Yabancı madde miktarı, Kırık ve Cılız tane miktarı, İyi tane miktarı
Yem Hammaddesi, Tahıllarda: protein, yağ, selüloz, kül ve nem
Bu kapsamda yapılacak olan analizler için, alanlarında bir numara olan, uluslararası kabul görmüş ve herkez tarafından kullanılan ve bilinen cihazlar seçilmiştir. Hububat analiz laboratuarı için; Perten İnframatik 8600 ASH, Perten Laboratuar değirmeni 3100, Perten Glutomatik 2200 ve Perten Santrifüj 2015 (İndex), DICKEY-john GAC 2100 Hektolitre, Nem ve Sıcaklık ölçüm cihazı, Chopin Valsli değirmen, Quatuor Otomatik Temizleme cihazı, Protherm, Gerhardt Turbotherm, Vapodest 30, Fibrebag-Sistemi, Soxtherm cihazları Kullanılmaktadır.
PERCON İnframatik 8600 ASH: Buğday unu ve öğütülmüş ürünlerde; protein, nem ve kül tayinlerinin 20 saniyede belirlenmesinde kullanılır. Hafızasında 103 ürünlük kalibrasyon bulunur. Herhangi bir kimyasal malzemeye ve numune hazırlığına gerek duyulmadan analiz yapılır. NIR (kızıl ötesi ışın emilimi) teknolojisi ile çalışan bir cihazdır. Cihaz, sağlam yapılı ve kullanımı kolay olduğundan laboratuarda kullanılabilir. Inframatik 8600 6 veya 7 filtre (dalgaboyu) içerir.
Perten Laboratuar Değirmeni 3110: Buğday ve bir çok hububatta homojen olarak öğütme yapan bu değirmen, Yaş Gluten, Gluten İndex, Protein ve İnframatik analizleri için uygun numune hazırlar. Çekiçli tip değirmendir. Avantajları Yüksek örnek kapasitesi Örnekleme hatalarını en aza indirir. İki örnek arasında temizliğe gerek duyulmaz. Yavaş besleme %25 rutubete kadar örneklerde öğütme sağlar. Hava üflemeli besleyici beslemeyi düzenler. Motor kapağı kapanmadan çalışmaz, kapı açıldığında otomatik olarak durarak güvenli bir işlem sağlar. Kasa ses izolelidir. Fazla ses yapmaz. Örnek elekten geçirilerek homojen partikül büyüklüğü sağlanır.
DICKEY-john GAC 2100: Buğday, Durum buğday, Kırmızı buğday, Arpa, Bezelye, Mısır, Soya, Ayçiçek gibi ürünlerde rutubet, hektolitre ve sıcaklık ölçümünün kısa sürede hassas ve güvenilir olarak yapılmasını sağlar. Analiz süresi 20sn.’dir. Otomatik doldurma sistemi ölçüm için doğru ve yeterli ürün miktarının alınmasını sağlar. Otomatik tartım sistemi, nem ölçüm sonuçlarını etkileyecek olan numune miktarlarındaki değişmeleri önlemektedir.Otomatik sıcaklık kontrol sistemi, hububatların sıcaklıklarını ölçer ve sıcaklık değişimlerinden kaynaklanan ölçüm hatalarını giderir.Otomatik nem ölçüm sistemi, elektrik iletkenliği ve geçirgenliğine dayalı ölçüm yapıldığı için hububat yüzeyindeki nem değişiklikleri sonucun doğruluğunu etkilemez.
Perten Glutomatik 2200: Gluten Index Testi gluteni zayıf, orta, kuvvetli olarak tanımlar. Standardize edilmiş Glutomatik ve Santrifüjleme işlemi 10 dakikadan az bir sürede sonuçlanır. Un ve öğütülmüş Buğdayda gluten miktar ve kalite tayini yapılabilir.Ekmek yapımında önemli bir kalite kriteri olan yaş gluten miktarı tayini otomatik olarak yapılmasını sağlar. 2 farklı yıkama haznesi olup, farklı yada paralel numunelerin 5 dakikada gluten miktarını hesaplar.
Chopin Valsli Değirmen: Laboratuar için valsli randıman değirmenidir. Buğdayın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin tespitinde buğday randımanının belirlenmesinde ve en uygun paçalın hesaplanması için kullanılır. Avantajları Endüstriyel Pilot Laboratuar Değirmeni Kırma valslerinden alınan irmik, düz valslere transfe edilir. Kırma işleminden sonra elde edilen irmik miktarının ölçülmesi sayesinde kullanıcı öğütme değerini hesaplatabilir. CD1’den elde edilen unun biokimyasal yapısı endüstriyel olarak elde edilen unun yapısı ile karşılaştırılabilir. (Saflık, granülasyon, protein miktar ve kalitesi.) Zedelenmiş nişasta miktarını ayarlamak için yumuşak valsler arasındaki mesafe cihazla birlikte sağlanan ağırlıklarla ayarlanabilir. (Redüksiyon kısmında) Deneyimli kullanıcı gerektirmeyen basit ve hızlı kullanım. Buğday kırma valslerine girmeden metalik parçaların ayrılmasını sağlayan manyetik ayırıcıdan geçer.
QUATUOR Otomatik Temizleme: Quatuor, önceden tartıma gerek olmaksızın, 2 dakikadan daha az sürede, her tür hububatta yabancı madde miktarı analizi yapar ve ekranından sonuçları otomatik olarak veriri. Uygulamaları ihtiyacınız olan bütün değerleri, tek analizde ileri teknoloji sayesinde elde edebilirsiniz.
% olarak yabancı madde miktarı
% olarak kırık ve cılız tane miktarı
% olarak yabancı madde + kırık tane miktarı
% iyi ve sağlam tane miktarı
Protherm Kül Fırını: Protherm kül fırını ile her türlü gıdada kül analizi yapmak mümkün olup kullanımı son derece rahattır. Protherm Kül fırını
1100–1600 ºC arası sıcaklıkta çalışma
İstenilen sıcaklığa kısa sürede ulaşma
Çift katman yalıtım malzemesi sayesinde sıcaklığı uzun süre muhafaza
Sıcaklık programlama özelliği
Hava tahliye ünitesi
Hereaus Etüv: Heraeus marka hava sirkülasyonlu fırında her türlü gıdada nem analizi yapılabilmektedir. Heraeus Fırınlarında;
Max. 250 ºC çıkabilme
Kolay programlanabilme
Hava tahliye ünitesi
Gerhardt Turbotherm, Vapodest 30: Gerhardt Turbotherm ve Vapodest ile gıdalarda ham protein analizi yapılmaktadır. Cihaz yarı otomatik olup iki kısımdan oluşmaktadır birinci kısım Turbotherm olup burada yaş yakama kısmı gerçekleştirilmektedir. Vapodest kısmı ikinci kısım olup burada da distilasyon kısmı gerçekleşmektedir. Turbothermde istenilen sıcaklığa kısa sürede ulaşmak mümkün olup yaş yakma sırasında açığa çıkan gazlar turbotherm bünyesinde bulunan geri soğutucu ünite ile sisteme verilmektedir. Vapodest ünitesinde gerekli kimyasallar sisteme otomatik olarak verilmekte. Sistemde otomatik basınç kontrolü, cihaz üzerinden analiz takip edebilme ve hata anında sisteme müdahale edilebilmektedir. Ayrıca sistemde örnek boşaltma ünitesi de mevcuttur.
Gerhartd Soxtherm: Gerhard Soxtherm cihazı ile her türlü gıda da mevcut olan yağ miktarı rahatlıkla tespit edilebilmektedir. Soxtherm cihazı tamamen otomatik olup kullanıcı için belli miktar örnek cihaz içine yerleştirmek yeterli olmakta geri kalan işlemleri cihaza bünyesinde bulunan Multistat ile otomatik olarak yapılmaktadır.
Tam otomatik açma kapama sistemi
Enaz % 70 Solvent kazanımı ve solvent geri kazanım tankı
Tek tuşla kolay kullanım
Su ve kompres hava kontrolü ile gözetimsiz denetim
Multistat cihazı ile rahat kullanım
Büyük miktardaki örneklerle rahat çalışma
Yüksek sıcaklıklarda otomatik kapanma
Sesli ve ışıklı hata bildirimi
Gerhardt Fiberbag: Gerhardt Fiberbag yem hammadesinde, hububatlarda Ham Selülüoz , NDF ve ADF bakılabilmektedir. Gerhardt Fiberbag ile aynı anda 3 paralel numune calışma yapılabilmektedir.
2. AFLATOKSİN LABORATUVARI:
Kırmızıbiber ve Toz Biberde: Aflatoksin B1,B2,G1,G2 ve Toplam Aflatoksin tayini
Shimadzu Prominence HPLC Cihazı: Kromatografi bir ayırma tekniği olup, ana amaç hedef bileşiği bulunduğu ortamdaki diğer tüm bileşiklerden ayırarak belirlemek ve miktarını ölçmektir. Günümüzde değişik çalışma prensiplerine sahip Kromatografi çeşitleri mevcut olup en çok kullanım sahası bulmuş olanları şunlardır; İnce Tabaka Kromatografisi (TLC), Gaz Kromatografisi (GC), Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi (HPLC) v.s. Kahramanmaraş Ticaret Borsası bünyesinde bulunan Özel Gıda Kontrol Laboratuarında, Kahramanmaraş ile özdeşleşmiş olan Kırmızı Bul biber de sorun olarak ortaya çıkan Aflatoksin tespiti için sahasında isim yapmış Shimadzu markasının Prominence Yüksek Basınç Sıvı Kromatografi modelini almıştır. Cihazın bünyesin bir adet Degasser, bir adet Autosampler, bir adet Flüoresans Detektör, bir adet Kolon Fırın ve bir adet türevlendirme ( Kobra cell) cihazı mevcuttur.
Prominence Yükek Basınç Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile
Eş zamanlı analiz
Doğruluk
Yüksek hassasiyet ( ppm-ppb seviyelerinde)
Hızlı (10 saniyede enjeksiyon yapabilme) ve küçük enjeksiyon hacmi (1–1000µl)
Geniş uygulama sahası
Zor olmayan analiz koşulları
Çok iyi tekrarlanabilirlik
Esnek sistem yapılandırması
Network’e bağlanma, web üzerinden kontrol imkânı vardır.
3. PAMUK LABORATUVARI:
HVI 900 Pamuk Test Cihazı: Pamuk elyafında, renk, lif uzunluğu, lif inceliği, lif mukavemeti, lif düzgünlüğü, yabancı madde, lifin uzayabilme yüzdesi, iplik yapılabilirlik indeksi, kısa elyaf oranı bakılmaktadır.